Μπορεί να νομίζετε ότι είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τα δικά σας λαχανικά τον Ιούνιο, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος. Ορισμένες καλλιέργειες, όπως π.χ ντομάτες και οι πιπεριές θα πρέπει να έχουν ήδη καθιερωθεί, αλλά άλλοι μπορούν να περιμένουν μέχρι το χώμα να ζεσταθεί, αν και το τι φυτεύετε θα εξαρτηθεί επίσης από το πού ζείτε και τη ζώνη κηπουρικής στην οποία βρίσκεστε.

Τώρα που η άνοιξη περνά και οι τελευταίοι παγετοί έχουν τελειώσει, τώρα είναι πραγματικά μια πολύ καλή στιγμή για να ξεκινήσετε έναν λαχανόκηπο. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να σπείρετε σπόρους ή να φυτέψετε σπορόφυτα, ώστε να απολαύσετε μια γηγενή συγκομιδή και να αποκομίσετε την ανταμοιβή της περιποίησης του μπαλώματος λαχανικών σας, είτε σκοπεύετε να καλλιεργήσετε λαχανικά σε δοχεία είτε έχετε ένα μεγαλύτερο μπάλωμα στην αυλή σας.

Εδώ είναι 5 λαχανικά που μπορείτε ακόμα να καλλιεργήσετε τον Ιούνιο για να απολαύσετε αυτό το καλοκαίρι.

1. Καλαμπόκι

Τέλειο όταν μαγειρεύεται σε ένα από τα καλύτερες ψησταριέςτο καλαμπόκι είναι μια νόστιμη απόλαυση όταν σερβίρεται με λιωμένο βούτυρο και μαύρο πιπέρι και έχει πάντα ακόμα καλύτερη γεύση όταν τρώγεται έξω.

Είναι μια ανταποδοτική και ταχέως αναπτυσσόμενη καλλιέργεια που μπορεί να φυτευτεί τον Ιούνιο. Ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί να ωριμάσει μέσα σε 60 έως 70 ημέρες. Θα τα πάει καλύτερα στον ήλιο με γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος, με Φυτά Bonnie συνιστώντας pH από 6,0 έως 6,8. Επίσης, συμβουλεύει τον εμπλουτισμό του εδάφους πριν από τη φύτευση με παλαιωμένο κομπόστ ή πλούσια οργανική ουσία.

Το καλαμπόκι χρειάζεται άφθονο χώρο για να αναπτυχθεί, επομένως φυτέψτε τα σπορόφυτα σε απόσταση 8 έως 12 ιντσών μεταξύ τους. Ένα στρώμα από σάπια φύλλα θα βοηθήσει επίσης να διατηρήσει την υγρασία και να κρατήσει μακριά τα ζιζάνια. Η φύτευση καλαμποκιού σε ένα τετράγωνο θα βοηθήσει επίσης, αντί για μια ευθεία σειρά, καθώς επικονιάζεται από τον άνεμο και θα μπορεί να επωφεληθεί από πολλαπλές κατευθύνσεις ανέμου.

Είναι ένα διψασμένο φυτό, γι' αυτό το ποτίζετε τακτικά, ειδικά όταν ο καιρός είναι ξηρός. Και θα απαιτήσει σίτιση. Ξεκινήστε με ένα ισορροπημένο λίπασμα και, στη συνέχεια, μόλις τα φυτά φτάσουν τις 10-12 ίντσες, εφαρμόστε μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο.

Αναβαθμίστε τη ζωή σας με μια καθημερινή δόση από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές ειδήσεις, τα hacks στον τρόπο ζωής και την επιμελημένη μας ανάλυση. Γίνετε ο πρώτος που θα μάθετε για τα τελευταίας τεχνολογίας gadget και τις πιο δημοφιλείς προσφορές.

Μπορείτε να καταλάβετε πότε το καλαμπόκι είναι έτοιμο για συγκομιδή τραβώντας προς τα πίσω τα φύλλα και εισάγοντας ένα καρφί σε έναν από τους πυρήνες. Αν είναι ακόμα νερουλό, δεν είναι έτοιμο, αλλά αν βγάλει γαλακτώδη χυμό, είναι ώριμο και έτοιμο για συγκομιδή.

Ζώνη Φύτευσης 3-10

2. Αγγούρια

Ξεκινήστε να καλλιεργείτε αγγούρια για τις καλοκαιρινές σας σαλάτες και το τουρσί. Επιλέξτε ανάμεσα σε θάμνους ή αμπέλια, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε άφθονο χώρο για να καλλιεργήσετε αμπέλια, καθώς θα χρειαστούν χώρο για να απλώσουν και να ανακατέψουν ή να μεγαλώσουν πέργκολα.

Η καλλιέργεια αγγουριών όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός είναι ιδανική, καθώς αυτά τα θερμά φυτά είναι τρυφερά στον παγετό. Φυτεύονται καλύτερα έξω όταν η θερμοκρασία είναι 70°F ή μεγαλύτερη.

Κατά τη φύτευση, η Bonnie Plants συνιστά την απόσταση μεταξύ των αγγουριών 36 έως 60 ίντσες, αν και προτείνει τη μείωση της απόστασης σε 12 ίντσες για τα φυτά με πέργκολα. Τα αγγούρια αποδίδουν καλύτερα σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη με pH μεταξύ 6,0 και 6,5 και θα ωφεληθούν από το κομπόστ αναμεμειγμένο με μια μικρή ποσότητα οργανικού λιπάσματος. Στη συνέχεια μπορούν να τροφοδοτηθούν με υγρή τροφή ενώ μεγαλώνουν.

Το σταθερό πότισμα είναι επίσης βασικό, καθώς το ακανόνιστο πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε κακοσχηματισμένα αγγούρια.

Μπορείτε να περιμένετε από κάθε φυτό να παράγει μια καλλιέργεια μεταξύ 10 και 20 αγγουριών. Προσπαθήστε να τα μαζέψετε πριν κιτρινίσουν στο κάτω μέρος, κάτι που είναι σημάδι ότι είναι υπερώριμα. Απολαύστε τη φρέσκια σοδειά σας κομμένη σε σαλάτες ή τουρσί με μπαχαρικά.

Ζώνες Φύτευσης 4-12

3. Ματσάλισμα κρεμμυδιών

Ο Ιούνιος δεν είναι ο μήνας για την καλλιέργεια βολβών κρεμμυδιού, αλλά το τσαμπί κρεμμύδι είναι μια τέλεια εναλλακτική λύση, ειδικά εάν καλλιεργείτε μια ποικιλία που ωριμάζει γρήγορα. Γνωστό και ως πράσινα κρεμμύδια και κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια στο τσαντάκι προστίθενται υπέροχα σε σαλάτες και τηγανητές πατάτες. Τα πράσινα φύλλα έχουν πιο ήπια και γλυκιά γεύση από το λευκό μέρος, το οποίο έχει πιο έντονη γεύση κρεμμυδιού.

Τα κρεμμύδια στο τσαμπί είναι συμπαγή φυτά και δεν χρειάζονται πολύ χώρο, επομένως είναι μια καλή επιλογή αν έχετε έναν μικρό κήπο ή αναζητάτε ένα λαχανικό για να καλλιεργήσετε σε ένα δοχείο. Λειτουργούν επίσης καλά για να γεμίσουν χώρο στο έμπλαστρο λαχανικών σας.

Αυτά τα κρεμμύδια εκτιμούν ένα υγρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος, με pH μεταξύ 5,5 και 7, σύμφωνα με Η Συλλογή Σπόρων. Θα ευδοκιμήσουν στον ήλιο, αν και μπορούν να διαχειριστούν τη μερική σκιά.

Τα κρεμμύδια είναι ευπροσάρμοστα φυτά και μπορούν να καλλιεργηθούν τις περισσότερες φορές του χρόνου. Ωστόσο, για να βλαστήσουν οι σπόροι έξω, η θερμοκρασία του εδάφους πρέπει να έχει φτάσει τουλάχιστον τους 50°F.

Για να αποφύγετε τη διατροφή των φυτών αργότερα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής τους περιόδου, σκάψτε σε μια ίντσα περίπου κομπόστ πριν φυτέψετε τους σπόρους ή τα σπορόφυτα. Εάν φυτεύετε δενδρύλλια, τοποθετήστε τα ένα εκατοστό μεταξύ τους και προσθέστε ένα σάπια φύλλα για να διατηρήσετε το νερό και να κρατήσετε έξω τα ζιζάνια.

Τα κρεμμύδια σας είναι έτοιμα για συγκομιδή μόλις φτάσουν τις 6 ίντσες σε ύψος. Αφαιρέστε τα απαλά διχαλώνοντας το χώμα γύρω από τη βάση του φυτού.

Ζώνη Φύτευσης 4-7

4. Ραπανάκια

Τα ραπανάκια ταιριάζουν με την οικογένεια της μουστάρδας και παρόλο που συνηθίζουμε να τρώμε την πιπεράτη ρίζα, ολόκληρο το φυτό είναι βρώσιμο. Είμαι πιο εξοικειωμένος με τα ραπανάκια με κόκκινο δέρμα, αλλά το δέρμα τους μπορεί επίσης να είναι κόκκινο, μαύρο, κίτρινο, μοβ και ροζ.

Εάν επιλέξετε μια ποικιλία που αναπτύσσεται γρήγορα, μπορείτε να ανυπομονείτε να μαζέψετε τα ραπανάκια σας σε μόλις ένα μήνα, ενώ τα μεγαλύτερα ραπανάκια χρειάζονται περίπου δύο. Ωστόσο, προσέξτε τις τοπικές θερμοκρασίες σας, καθώς οι σπόροι ραπανιού είναι καλύτερο να σπείρονται πριν η θερμοκρασία φτάσει τους 70°F ή παραπάνω. Εάν σπαρθεί όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, οι σπόροι είναι πιθανό να βιδωθούν, γεγονός που προκαλεί την ενέργεια του φυτού να παράγει σπόρους και άνθη αντί να χτίζει φύλλα και ρίζες.

Τα ραπανάκια δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, επομένως μπορούν να φυτευτούν ανάμεσα σε άλλα λαχανικά. Αποτελούν επίσης ένα καλό φυτό συντροφιάς για να αποτρέψει τα σκαθάρια αγγουριού και άλλα παράσιτα. Είναι πιο εύκολο να τα καλλιεργήσετε απευθείας από σπόρους, και δεδομένου ότι είναι μια καλλιέργεια δροσερής εποχής και θα βλαστήσουν όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 40 βαθμούς, μπορούν να σπαρθούν έξω εύκολα αυτή την εποχή του χρόνου.

Εάν σπείρετε τους σπόρους του ραπανιού σε σειρές, τοποθετήστε τους σε απόσταση περίπου μισής ίντσας μεταξύ τους και μισή ίντσας βάθος πριν τους καλύψετε χαλαρά με χώμα και τους ποτίσετε. Μετά τη βλάστηση, αφήστε τα σπορόφυτα για μια εβδομάδα πριν τα αραιώσετε σε ένα φυτό κάθε ίντσα.

Συνεχίστε να σπέρνετε νέους γύρους σπόρων κάθε δύο εβδομάδες, έως ότου ο καιρός γίνει πολύ ζεστός για επιτυχή βλάστηση.

Τα ραπανάκια απολαμβάνουν τον πλήρη ήλιο, με έξι ώρες την ημέρα, αν και εξακολουθούν να αναπτύσσονται καλά στη μερική σκιά. Θα εκτιμήσουν επίσης το σταθερό πότισμα - αν ποτιστούν υπερβολικά οι ρίζες θα σαπίσουν και αν αφεθούν να στεγνώσουν μπορεί να γίνουν τραχιές.

Η συγκομιδή των ραπανιών σας θα εξαρτηθεί από την ποικιλία, επομένως ελέγξτε το πακέτο σπόρων σας. Ένα σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι όταν η ανάπτυξη πάνω από το έδαφος είναι μεταξύ 6 και 8 ίντσες ύψος.

Για μια ταχέως αναπτυσσόμενη ποικιλία, δοκιμάστε να καλλιεργήσετε γαλλικά ραπανάκια πρωινού ($5,95 στο Amazon) ή σπόροι ραπανάκι καρπούζι ($5,99 στο Amazon).

Ζώνη Φύτευσης 2-7

5. Σέσβυρα

Αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό συχνά παραβλέπεται από το λάχανο και το σπανάκι, αλλά το ελβετικό σέσκουλο κερδίζει τόσο στην εμφάνιση όσο και στην ευελιξία. Είναι ένα λαχανικό δύο σε ένα όπου τα φύλλα και οι μίσχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά. Απλώς σοτάρετε τα φωτεινά, πολύχρωμα κοτσάνια για ένα τραγανό συνοδευτικό και προσθέστε τα βρασμένα στον ατμό φύλλα σε σούπες και κατσαρόλες.

Εκτός από το ότι ενισχύει την πρόσληψη βιταμινών σας, το ελβετικό σέσκουλο είναι επίσης ένα διακοσμητικό φυτό και θα προσθέσει μια πινελιά χρώματος σε κάθε έμπλαστρο λαχανικών με τα τσαλακωμένα φύλλα του και τους λαμπερούς μίσχους του.

Το σέσκουλο είναι ένα λαχανικό με δροσερό καιρό, αν και είναι πιο ανθεκτικό στη θερμότητα από άλλα χόρτα, όπως το σπανάκι, καθιστώντας ευκολότερη την καλλιέργεια σε θερμότερα κλίματα. Θα συνεχίσει επίσης μέχρι τον πρώτο σκληρό παγετό το φθινόπωρο.

Αυτό το φυλλώδες λαχανικό κάνει καλύτερα τον ήλιο, αν και ανέχεται τη μερική σκιά. Θα ευδοκιμήσει σε γόνιμο έδαφος με υψηλή οργανική περιεκτικότητα και pH 6,0 - 6,8.

Οι σπόροι πρέπει να φυτευτούν περίπου μία ίντσα σε βάθος και σε απόσταση 4-6 ίντσες μεταξύ τους, στη συνέχεια να αραιωθούν σε κάθε 12 ίντσες, την ίδια απόσταση με τα νεαρά φυτά.

Το σέσκουλο αναπτύσσεται καλύτερα όταν διατηρεί σταθερή παροχή νερού χωρίς να ξηραίνεται. Επιστρώστε γύρω από τα φυτά για να διατηρήσετε το νερό, να διατηρήσετε το χώμα δροσερό και να διατηρήσετε τα φύλλα καθαρά. Μπορούν να τρέφονται με φυτικές τροφές κάθε δύο εβδομάδες, όπως η υδατοδιαλυτή φυτική τροφή για όλες τις χρήσεις της Miracle-Gro (9,97 $, Home Depot).

Μόλις τα φύλλα φτάσουν τις 3 ίντσες, είναι έτοιμα για συγκομιδή - αυτό θα πρέπει να είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά τη φύτευση. Εναλλακτικά, περιμένετε λίγο ακόμα και μαζέψτε όλο το τσαμπί.